Ai voie să plătești cu euro în România? Chiriile și factura la telefon sunt în euro, dar de ce nu ai voie să le achiți în moneda europeană

de: Mădălina Bahrim
27 05. 2022

Te-ai întrebat vreodată de ce nu poți face anumite plăți în euro, pe teritoriul României, chiar dacă prețul produselor sau serviciilor respective este exprimat în moneda unică europeană? Ei bine, există un un set de măsuri al Băncii Naționale a României ce reglementează plata în valută între rezidenți, iar noi vom puncta cele mai importante aspecte ale acestuia, în rândurile de mai jos:

De reținut că operațiunile valutare între rezidenți și nerezidenți sunt permise doar prin conturi deschise în România, la instituții bancare autorizate de BNR. În acest sens, ai dreptul să achiți în valută la companiile aeriene, de exemplu și chiar la în punctele de trecere a frontierei.

De altfel, dacă ai o firmă sau o întreprindere, ești liber profesionist sau persoană fizică autorizată, poți realiza plăți în valută doar prin instrumente de plată fără numerar.

Plafonul pentru plăți numerar în valută către persoanele fizice este de aproximativ 2.000 de euro, la un curs valutar ce poate fi încadrat în plafonul de 10.000 de lei. De asemenea, de reținut că este interzisă plata fragmentată în numerar pentru tranzacțiile mai mari de 10.000 de lei.

Persoanele juridice şi fizice nerezidente pot deschide conturi în moneda naţională „leu” la societăţi bancare autorizate să funcţioneze în România.

Alimentarea conturilor în lei se poate face cu sume provenite din cumpărări pe piaţa valutară sau din activităţi legale realizate pe teritoriul României. La fiecare alimentare a contului în lei, titularul acestuia are obligaţia să depună la bancă o declaraţie scrisă asupra provenienţei sumelor respective. Disponibilităţile din aceste conturi în lei pot fi utilizate de titulari numai pentru plăţi în lei pe teritoriul României.

Societăţile bancare autorizate de Banca Naţională a României să efectueze operaţiuni valutare pot deschide conturi în valută pentru persoane juridice şi fizice nerezidente. Alimentarea conturilor în valută ale nerezidenţilor se poate efectua prin depuneri în numerar pe bază de documente care să ateste provenienţa sumelor (declaraţie vamală purtând data ultimei intrări în România, buletin de schimb valutar, eliberate pe numele titularului de cont) sau prin transfer bancar din conturi ale nerezidenţilor sau rezidenţilor.

Titularii acestor conturi pot utiliza în mod liber disponibilităţile lor valutare prin transferuri către rezidenţi sau nerezidenţi, prin vânzări de valută contra monedă naţională „leu” pe piaţa valutară din România sau prin ridicări de sume în numerar în conformitate cu prevederile prezentului regulament.

Misiunile diplomatice, consulare şi reprezentanţele României în străinătate au dreptul să deţină conturi la bănci din străinătate pentru efectuarea operaţiunilor valutare necesare desfăşurării activităţii lor.

Alimentarea conturilor în valută ale persoanelor juridice rezidente şi utilizarea disponibilităţilor din aceste conturi se pot efectua numai prin operaţiuni valutare cu nerezidenţi, prin vânzări/cumpărări pe piaţa valutară, precum şi în cazurile autorizate de Banca Naţională a României.

Operațiunile valutare curente și de capital se pot efectua în mod liber între rezidenți și nerezidenți, atât în moneda națională, cât și în valută. Când vine vorba, însă, de plăți în valută între rezidenți, există câteva restricții.

În zonele cu regim vamal special și în situații prevăzute de reglementările legale aflate în rigoare, se pot efectua operațiuni valutare numai cu autorizarea prealabilă a BNR.

De exemplu, plățile, încasările, transferurile și alte operațiuni ce decurg din remunerarea muncii prestate, indiferent de raportul juridic ce le reglementează, se realizează numai în moneda națională.

Operațiunile între rezidenți ce nu provin din remunerații sau din vânzări de bunuri și servicii, pot fi efectuate în mod liber fie în moneda națională, fie în valută, numai pe baza acordului între cele două părți.

Aceste operațiuni includ acordarea de credite, constituirea de depozite, tranzacții cu titluri de valoare, precum și repartizarea de dividende”, explică wise.com.

În cele din urmă, notează că BNR anunță cursul de schimb valutar în fiecare zi, de luni până vineri, în jurul orei 14:00, acesta fiind valabil până a doua zi lucrătoare.